KEK YAPMANIN PRATİK YOLLARI

https://weblogizmedya.blogspot.com/2014/11/kek-yapmanin-pratik-yollari.html
Türkiye' nin en sevilen ve bilinen kek tarifleri sitesi kektariflerim.net sitesinden kek ve pasta yapmanın püf noktalarını paylaşmak istiyoruz. Verilen pratik bilgilerle sizlerde birbirinden güzel kekler, kurabiye ve pastalar yapabilirsiniz. Verilen kek tarifleri yanında, bu pratik bilgilerde tarifin içeriği kadar önemli.
İşte kek ve pasta yaparken ihtiyacınız olacak pratik bilgiler:
- Kek kalıbınızın içine hamurunuzu dökmeden önce ortasına bir şerit alüminyun folyo koyun. Böylece kekinizi pişirdikten sonra kolayca çıkartabilirsiniz.
- Kek kalıbına yağlı kağıt döşeyin. Kağıdın uçları kek kalıbından yüksek olsun. Keki fırından çıkardığınız zaman, kağıdın uçlarından tutup keki kalıptan çıkarabilirsiniz.
- Pişirdiğiniz kek kalıptan çıkmıyorsa kalıbın kenarlarına altına ıslak bir bez yayıp biraz bekletin.
- Hazırladığınız kekin, fırında pişerken çökmemesi için hamuru kalıbı ile birlikte fırına koymadan önce 20 dakika kadar dinlendirin. (Bazı tarif ustaları bekletmeden fırına sürmenin iyi olacağını belirtir. İşin doğrusu denemek ve kendi tercihinizi belirlemek size kalmış…)
- Evde pasta yaparken kullandığınız meyve şekerlemelerinin dibe çökmesini istemiyorsanız hazırladığınız hamura bir miktar mısır unu ilave edin.
- Pasta yaparken katı yağ kullanacaksanız onu rendenin kalın tarafı ile rendelemeyi deneyin. Küçük parçalar haline gelen margarin daha kolay işlenir.
- Kek yaparken, tereyağı (margarin) ve şeker miktarının undan fazla olması, kekin çatlak ve ortasının çökük olmasına yol açar.
- Meyveli kek yapacağınız zaman, meyveleri iyice kurulayıp unla karıştırdıktan sonra kek hamuruna ekleyin ve kek hamurunu çok iyi çırpın; çünkü iyi çırpılmamış kek hamurunun içindeki meyveler dibe çöker.
- Kek pişirirken fırın kapağını sık sık açarsanız hem kekin ortası, hem de eğer meyveli pişiriyorsanız, içindeki meyveler dibe çöker. Bu sebeple keki pişirmeye orta ısıda başlamalı, sonra hafif ve en son daha hafif ısıda pişirme işlemi tamamlanmalıdır.
- Mikserle çırpma yaparken önce yavaş konumda çırpın, sonra hızlı devirde çırpın.Yumurtalar ve şeker beyazlaşıp köpürene dek çırpma işlemini sürdürün. Sonra sıvı malzemeler kullanıyorsanız ilave edin.
- Un ilavesinden sonra mikserin en düşük ayarını veya çırpma telini kullanın. Undan sonra fazla çırpmayın. Hamur sulanabilir, böylece fazla kabarmaz.
- Pasta, kek ve pandispanyalarda kabartma tozu kullanın, karbonat kullanmayın.
- Kalıbı margarinle yağlayın, tabanına un serpin.
- Çırpma işlemini alüminyum kapta yapmayın. Çırpma kabı için cam veya porselen kap kullanın.
- Kalıbı fırına sürdükten sonra fırını ilk on beş dakika hiç açmayın. Sonrasında da sık sık açmayın.
- Hamurun pişip pişmediğini kontrol etmeden fırından almayın. İyi pişmeyen hamur çöker. Hamurun ortasına kürdan batırın. Nemsiz ve kuru çıkıyorsa pişmiştir. Nemli ve hamur bulaşığı kalıyorsa pişmemiştir.
- Kekler ve pastalar için 170° ve 180° idealdir. Ancak yine de eğer tarifte farklı bir derece belirtilmişse ona uyunuz.
- Keki fırından çıkardıktan sonra kalıbın içindeyken soğutun. Kalıbı birkaç kez silkeleyin, gerekirse kekin veya pastanın kenarlarını bıçak ucu ile kalıptan kurtarın.
- İyi bir kek veya pasta sünger gibidir, inişli çıkışlı değildir.
- Yağlı keklerde çırpma işlemi daha azdır.
Yorum GönderNormal YorumFacebook Yorumu