Diş Çürümesi ve Diş Çürümesinin Nedenleri

Diş çürümesi ve nedenleri
Diş çürüklerinin oluşmasında çok önemli 3 temel etmen vardır. Duyarlı diş yüzeyi, mikroorganizmaların oluşmasına yatkın yiyecek atıkları ve asit oluşumuna yol açabilecek mikroorganizmaların var oluşu.

Besinler içerisinde dişlerin çürümesine yol açabilecek etkenlerin başında karbonhidratlar geliyor. Daha anlaşılabilir bir dille söyleyecek olursak şekerli gıdalardır.

Dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyorsanız bahsedilen karbonhidratlı gıdalar dişlerinize zarar veremezler. Diş çürümesine yol açabilecek çeşitli mikroorganizmaların da türemesi çok zordur. Diş çürüğü, dişte çeşitli oyukların oluşmasına, dişin genel yapısının bozulmasına neden olan kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır.

Dişlerinizi iyi temizlemediğiniz durumlarda üzerinde oluşan yiyecek artıkları ve çok küçük organizmaların üremesi aşikardır. Ağız içerisindeki bakteriler tüketilen besinlerin şekerlerini kullanarak bu bakterileri saydam bir hale getirip, dişlerin üzerine yapışmasına neden olur. Bakterilerin üzerlerine tutunmalarını kolaylaştıran bu yapışkanlık durumuna plak denir. Bakteriler bu plaklar nedeniyle kolaylıkla dişlerinize tutunabilirler.

Beşinlerin insanlar için tatlandırılmasında kullanılan şekerli maddelerin içerisinde bulunan asitler dişlere zarar verir. Ancak bu durumdan kaçınabilsek bile fayda sağlamaz çünkü bakteriler de kendi aralarında çeşitli asitler üretebilirler. Bu asitler diş minelerinin erimesine yol açmaktadır.

Bir önceki yazımız olan Meyvelerdeki Şeker Oranları Ne Kadardır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Benzer Yayınlar

Saglık ve Yasam 3408997533265299002

Yorum GönderNormal Yorum

emo-but-icon

Google Reklamları

Son Yayın

Reklam

Tavsiye Bağlantılar
Lokmacı

Popüler Yayınlar

item