Diş Çürümesi ve Diş Çürümesinin Nedenleri

https://weblogizmedya.blogspot.com/2014/05/dis-curumesi-ve-dis-curumesinin.html
![]() |
Diş çürümesi ve nedenleri |
Besinler içerisinde dişlerin çürümesine yol açabilecek etkenlerin başında karbonhidratlar geliyor. Daha anlaşılabilir bir dille söyleyecek olursak şekerli gıdalardır.
Dişlerinizi düzenli olarak fırçalıyorsanız bahsedilen karbonhidratlı gıdalar dişlerinize zarar veremezler. Diş çürümesine yol açabilecek çeşitli mikroorganizmaların da türemesi çok zordur. Diş çürüğü, dişte çeşitli oyukların oluşmasına, dişin genel yapısının bozulmasına neden olan kendi kendine iyileşmeyen bir hastalıktır.
Dişlerinizi iyi temizlemediğiniz durumlarda üzerinde oluşan yiyecek artıkları ve çok küçük organizmaların üremesi aşikardır. Ağız içerisindeki bakteriler tüketilen besinlerin şekerlerini kullanarak bu bakterileri saydam bir hale getirip, dişlerin üzerine yapışmasına neden olur. Bakterilerin üzerlerine tutunmalarını kolaylaştıran bu yapışkanlık durumuna plak denir. Bakteriler bu plaklar nedeniyle kolaylıkla dişlerinize tutunabilirler.
Beşinlerin insanlar için tatlandırılmasında kullanılan şekerli maddelerin içerisinde bulunan asitler dişlere zarar verir. Ancak bu durumdan kaçınabilsek bile fayda sağlamaz çünkü bakteriler de kendi aralarında çeşitli asitler üretebilirler. Bu asitler diş minelerinin erimesine yol açmaktadır.
Bir önceki yazımız olan Meyvelerdeki Şeker Oranları Ne Kadardır? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.
Yorum GönderNormal YorumFacebook Yorumu